2013. május 10., péntek

Májusi anyakehely szamócával

Még márciusban történt, hogy igazán különleges főzőiskolai tapasztalatokra tettem szert. Az itt következő finomság eredeti receptje is attól az olasz séftől származik, akit volt szerencsém a Gresham Palotában megismerni két hónappal ezelőtt. E bejegyzés erejéig a tőle kapott ismereteket ötvöztem a saját konyhám sajátosságaival, illetve a május ajándékaival – fogadjátok szeretettel.


Korábban egyébként sohasem vettem részt főzőtanfolyamon, és egyáltalán eszembe se jutott, hogy érdemes volna ilyesmivel tölteni az időmet, különösen nem hétvégén. Na, most már egészen másképpen gondolom, köszönhetően a budapesti Four Seasons főzőiskolájának. Ugyanis az ott megismert különleges emberek, a sajátos íz élmények és egyáltalán az a szépségesen hangulatos art nouveau környezet mesés szombati napot eredményezett.

 
Az élményt ajándékba kaptam – dolgozó (és ugyanakkor kötődő) anyukaként nem is érhetett volna ennél kellemesebb meglepetés a munkahelyem karácsonyi ünnepségén. Bár erről a kollégáim mit sem tudtak, az időzítés is tökéletes volt. Miután évekig szoptattam reverse cycle feeding technikával (értsd: a részmunkaidős állásom miatt délután és éjjel - akkor viszont teljességgel igény szerint), és Lurkó fiam végül három év és négy hónap után önállóan elválasztotta magát (beláthatatlannak tűnt, de végül saját kezdeményezésre, anyai nyomás nélkül), illetve amikor már éppen kezdtem nagyon megunni a saját konyhám ízeit, nekem sorsolták ki a Four Seasons főzőiskola utalványait (igen, szerencsére folytatás is lesz).

A szoptatás kihívásokkal teli éveiben olyan nehéz volt elhinni, hogy előbb-utóbb visszatérhetek majd az önálló női mivoltomba. Ez a főzőiskolai élményem pedig megkoronázta azt az érzést, hogy újra egyedül lehetek magammal, csak lelkileg sokkal gazdagabban: immár anyaként. Lurkó első három életévében valahogy nem éltem meg ezt az érzést ennyire felszabadultan. Nem is tudom pontosan, hogy ilyen tekintetben mi változott az elmúlt hónapokban, de valahogy mélységesen más a kapcsolatom a 3,5 éves fiammal, mint nemrég még szoptatós anyaként. Minden esetre, ez a május a szépen szavalt anyák napi versekről is emlékezetes lesz.


A kókusztejes finomságot együtt készítettük, bár Lurkó a saját elképzelései szerint külön kelyhet varázsolt magának. Végül is ez lett maga a kehely, a külön lehűtött nagyobb mennyiségű paleo desszertkrémből pedig tányérra kanalaztam magunknak. Dani szamócájával, darált mákkal és friss borsmenta levéllel tálaltam. Hétköznap reggelire fogyasztottuk – bár ez nem bizonyult díjnyertes ötletnek, mert nagyon hamar megéheztünk utána. Desszertnek biztosan kiváló lenne, csak otthon ilyesmit ritkán fogyasztunk.

A Gresham főzőiskolában egyébként nyilvánvalóan nem paleo ételeket készített a séf és csapata. De az eredeti íz kombinációk, sütés-főzési technikák, és talán a szecessziós környezet egymagában is igazán inspirálóan hatott rám. Finom báj és elegancia...


Visszatérve a cukrászkrém receptjéhez, Leonardo di Clemente (olasz séf) külön említette (pedig nem is kérdeztem), hogy nyugodtan készíthetjük cukor és liszt nélkül, továbbá kókusztej felhasználásával. Én ezt a paleosított változatot teszem most közzé.

Paleo desszertkrém kókusztejből

500 ml kókusztej
1 púpozott kiskanál agar-agar
3 db tojássárgája
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 vaníliarúd
1 nagy kanál vaj

A kókusztejet a vaníliarúddal feltesszük melegedni és míg hideg, hozzákeverjük az agar-agart is (így könnyebben feloldódik, és majd lehűlve fejti ki zselésítő hatását). Néha érdemes megkavarni, de nem igényel állandó kavargatást. Amikor már meleg, hozzáadjuk a kanál vajat is, és még mielőtt forrni kezdene, az edényt levesszük a tűzről és hűtőfürdőbe helyezzük. Közben a tojássárgákat habosra keverjük a nyírfacukorral, és csak akkor keverjük hozzá a kókusztejhez, amikor az már kihűlt (így a tojássárga értékes tápanyagai nem károsodnak). Legalább két órára érdemes hűtőszekrénybe tenni, de még jobb, ha egy egész éjszakára ott hagyjuk. Kedvünkre díszithetjük.

Boldog májusi napokat kívánok mindenkinek, aki erre jár!

Bogyó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése