Paleolit ÉtrendA paleolit étrend tudományos igényű táplálkozási irányzat, amely a kőkorszaki ősember hajdani étrendjének modern időkbe való átültetését szorgalmazza, kiegészítve azt a legfrissebb orvostudományi kutatásokkal.


A paleolit étrend – hétköznapjainkban egyszerűen csak „paleo” - valójában életforma, amely ugyan magán viseli a latin származású diéta szó jellemzőit, vagyis az átmeneti tiltásokat és korlátozásokat, mégis érdemesnek találjuk folyamatosan követni, hiszen úgy tűnik, az emberi fejlődés erre a táplálkozásra volt kihegyezve. A paleolit étrend azokat az élelmiszereket tartalmazza, amelyeket az emberiség évmilliókon keresztül, egészen a földművelés elterjedéséig fogyasztott, számos embercsoport pedig mind a mai napig ilyen étrenden él.

Úgy tűnik, a vadászó-gyűjtögető életmódról a földművelésre és állattenyésztésre való áttérés szükségszerű, de rossz ötlet volt őseinktől és ennek az elhibázott döntésnek a következményeit a mai napig cipeljük. Persze manapság – a környezeti szennyeződések miatt - nem mindig lehet megnyugtatóan „tiszta” élelmiszereket fogyasztani, így jelenleg csak a lehetőségekhez és a körülményekhez képest lehet bármilyen típusú diétát tartani. A bio húsok, zöldségek, gyümölcsök ugyan vélhetően egészségesebbek, mint nem bio társaik, de minden bizonnyal ennél mélyebben elásott alapokon nyugszik a nyugati és közép-kelet európai vegyes („mindenből egy kicsit”) étrend egészségtelen és megbetegítő mivolta. Ideje lenne belátni, hogy azért egyre több a cukorbeteg, az allergiás, a szív-, érrendszeri- és rákos beteg mert a legtöbb orvos nem ismeri fel vagy, ha fel is ismeri, nem hirdeti fennhangon, hogy a gabonafélék és lisztjeik, a növényi olajok, a tej, a szója, a hüvelyesek mérgezik a társadalmat. Ezeket az élelmiszereket egyáltalán nem szabadna fogyasztania senkinek sem, esetleg csak és kizárólag olyan élethelyzetekben, amikor egyszerűen a túlélés a tét és nincs más alternatíva, hiszen még mindig jobb 60-70 évig civilizációs betegségekkel együtt élni, mint azonnal éhen halni.


Számos forrásból mára már nyilvánvaló lett, hogy a gabonákat és a tejtermékeket több évezred elteltével sem tudjuk jól emészteni, ezek fogyasztásából fakadnak a civilizációs betegségek, ezért a paleo elsősorban ezeknek az élelmiszereknek a kiiktatását célozza meg. Ajánlatos kerülni minden gabonafélét, teljes kiőrlésű formában is (búza, tönkölybúza, rozs, zab, árpa, gríz, köles, korpák, csírák). Ugyanígy nem emberi fogyasztásra való a kukorica vagy a hajdina. A meglepően nagy szénhidrát tartalma miatt kerülendő a más körökben sokat dicsőített rizs bármilyen válfaja, de a burgonya is. Érdemes távolról elkerülni minden finomított szénhidrátot, különösen a cukor és a hagyományos édesítőszerek széles skáláját (bizonyos édesítőszerek mértékletes használata azonban megengedett, mint például a stevia és a xilit, hiszen ezek teljesen másfajta vegyületek mint a többi finomított szénhidrát). Kerülni érdemes továbbá a tejet, mind a laktóz (tejcukor), mind pedig a kazein (fehérje) tartalma miatt, ráadásul mindazon hormonok miatt is, amelyek a rákos sejtek növekedését segítik elő (a kemény sajtok fogyasztása azonban egyfajta kompromisszumos megoldás lehet).

Ezeken kívül a paleolit étrend különbséget tesz zöldségek és hüvelyesek között, az utóbbiak ugyanis rendkívül károsak, mert a lektin megnevezésű fehérjéik áteresztővé teszik a bélfalat és így a vérbe jutott, emésztetlen fehérjék autoimmun betegségeket idéznek elő. Emiatt kerüljük a bab minden fajtáját, lencsét, borsót, de a földimogyorót és a szóját is. Végül pedig a paleoban élesen elkülönül a jó- és rossz zsírok fogalma, a növényi olajak, margarinok ugyanis rendkívül egészségtelenek, a transzzsír tartalmuk miatt feltétlenül kerülendők.
 
Mindezen tiltások ellenére miért találjuk mégis olyannyira vonzónak a paleo életmódot? Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a táplálkozás, de általánosságban véve az életszemléletünk tekintetében is olyan egyszerűségre, lényeglátásra és odafigyelésre késztet, amely az egyre tudatosabban vezetett életünkben mára kulcsfontosságúvá vált. Az általunk olvasott és részben már megtapasztaltak szerint a paleolit életmódnak számtalan előnye van. Mi többek között az alábbiakra törekszünk:Köszönjük, hogy velünk gondolkozol:

Paleo Toll és Bogyó