2011. december 4., vasárnap

Késő őszi – kora téli bevásárló kosár és egy heti menü

Az idei tél első hószállingózása pár napja már alsószoknyát húzott Budapestre, így belátom: a késő őszre való utalás kisebb túlzásnak minősülhet.
Aki ritkán fordul meg őstermelői piacokon talán nem is sejti, de ezekben az adventi hetekben is még számos őszi termény kerül elő a pincék mélyéről, így a konyhánkban még meglapul az ősz.

Az ősszel szüretelt termények még mindig viszonylag nagy mozgásteret engednek a sütésben-főzésben. Én február végén, illetve március folyamán szoktam egyre zaklatottabb lenni amiatt, hogy kevés változatosságot biztosítanak a hazai áruk és szinte hétről hétre ugyanazt esszük. De nem kesergek előre, inkább megbecsülöm a most még pompázó sütőtököt és - majd ha eljön az ideje - kitalálom, hogy mit együnk helyette.

Mindig úgy osztom be a heti bevásárlókosár tartalmát, hogy lehetőleg az egészet elhasználjuk a következő szombatig. Ritkán csúszik át bármi is a következő hétre. Szombatra már csak éppen az aznapi reggeli, esetleg ebéd marad a házban. A zöldségek és gyümölcsök nemcsak finom kiegészítői az étrendünknek, hanem sok esetben önálló fogásként szerepelnek, így meglehetősen nagy mennyiségben fogyasztjuk ezeket. Legalábbis mi, szülők… Lurkó ugyanis nem érdeklődik különösebben olyan ételek iránt, amelyek nem színhúsból állnak.

Nem hetente ugyan, de az otthon tartott alapanyagok egy további meghatározó részét rendszeresen és nagyobb mennyiségben szerezzük be. Mindig tartunk otthon a következőkből:
- zsiradékok: házi vaj, kókuszzsír vagy pálmazsír, liba- és/vagy kacsazsír, disznózsír (mangalica), szalonna, olíva olaj
- magok egészben és darálva, ezekből készült lisztek és pelletek: mandula, kókusz, tökmag, len, szezám, mák, dió
- kókusztej
- halkonzerv (leginkább szardínia, de azt is ritkán fogyasztjuk)
- változatos fűszerek

Egy hétköznapi heti menüt pedig a lenti táblázatban foglaltam össze. Lurkónak gyakran felpakolom a reggeli maradékát tízóraira (előfordul, hogy a családi asztalnál nem eszi meg a reggelit, a bölcsiben viszont igen, vagy amiből otthon lelkesen fogyasztott, bent már meg sem kóstolja). Ugyancsak Lurkóra vonatkozik az ebéd és uzsonna összeolvadása is: ha ízlett neki valami – és eleget pakoltam belőle – a délutáni alvás előtt és utána is eszik belőle.

A heti étrendünk kapcsán még meg kell jegyeznem, hogy nagyjából ez az a menü, amit szívesen látnék eltűnni Lurkó tányérjáról. A valóság azonban kicsit más: én elkészítem és szorgalmasan eléje rakom, illetve felpakolom mindezt, ő pedig megeszik ezt-azt belőle, kénye-kedve szerint. És bár olykor idegeskedem, hogy eleget eszik-e, elég tápanyagot kap-e a szervezete, kénytelen vagyok elfogadni az ő döntéseit, illetve a saját korlátaimat. Ha nagyon zsákutcába kerülök a táplálás terén, a mély lélegzetvétel és új ízek, összeállítások keresése szokott kisegíteni. Na de íme a táblázat:

Hétvégén és ünnepekkor szerencsére mindig több idő jut a kényelmesen hosszúra nyújtott, gondolatokkal tűzdelt étkezésekre. Ilyenkor, adventi időben, már epekedve vágyakozom a családjainkkal elköltendő finom vacsorák és hosszú gondolatfüzérek után. Hányat kell még aludni Karácsonyig?

Meghitt „késő őszi” vacsorákat és boldog adventi készülődést kívánok Nektek!

Bogyó

4 megjegyzés:

  1. ,,Lurkó ugyanis nem érdeklődik különösebben olyan ételek iránt, amelyek nem színhúsból állnak."

    :)))

    A változatosság kapcsán tényleg annyira jó felfedezni eddig nem - vagy csak ritkán - pusztított kajákat.

    Az elműlt hetekben a karfiolra kaptam rá. Főzve, majd sütve, esetleg csak főve, hús mellé köretként nagyon jó!

    Az emlegetett szárított datolyáról jut esezmbe: a minap a Déliben - ott a sínek mellett - datolyát vettem, s legnagyobb meglepetésemre, s örömömre nem volt száraz, kifejezetten friss volt. Nem tudom elhallgatn az árát: 200 ft volt. Nem tudom, hoyg tévedés volt-e, de, hogy annyiért vettem az biztos.

    Sziasztok! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsoit,

    Arra jöttünk rá, hogy ez amiatt alakulhatott ki Lurkónál, hogy kis korában nem kínáltunk neki kekszféléket és gabonaalapú termékeket, laskákat (tésztákat), így előszeretettel választja a húst és melléje kevés zöldséget és önálló ételként gyümölcsöket. A pékárúk többségét továbbra is visszautasítja, pedig a hasonló korú gyermekek habzsolják ezeket a termékeket 6-8 hónapos koruktól kezdve a nagy mennyiségú gabona fogyasztást.


    Üdv. a PaleoCsalád

    VálaszTörlés
  3. Én minden reggel tojást sütök a családnak. Rakok még az asztalra gyümölcsöt és müzlit, amit magam keverek, és ebben csak a zab kompromisszumos. De ezeket csak a tojás után eszi a család, ha még éhes.
    Látom, ti is minden nap esztek húst :)

    Ha kapsz paszternákot, azt érdemes kipróbálni püré formájában, egy kis almával vagy körtével megbolondítva. Én brassóival szoktam tálalni, nagyon finom és nem megterhelő a gyomornak.
    Kacsamájat is gyakran készítek, ahhoz pedig kiválóan illik a sült sütőtökpüré.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Alexandra, köszönjük a jó tippeket! a paszternákot régóta vadászom a piacon, de még nem sikerült meghonosítani a konyhámban. saját müzlivel mi is próbálkoztunk korábban (abban az amaránt volt a kompromisszumos), de végül nem vált be. lehetett egy-két olyan összetevője (pld. nyers darált lenmag), amire nem reagáltunk jól. Lurkó valóban eszik minden nap húst, mi felnőttek viszont tartunk húsmentes napokat minden héten.

    VálaszTörlés